1. Retningslinjer for grafisk profil ved Universitetet i Bergen
Grafisk profil ble godkjent av Universitetsstyret 29.4.2004, sist endret 5.2.2024
1.1. Formål og definisjon
Den grafiske profilen er et strategisk verktøy for Universitetet i Bergen (UiB). Den sikrer at UiB framstår konsekvent og helhetlig i sin visuelle kommunikasjon, og at universitetet, med ulike avdelinger og enheter, framstår som en profesjonell, ryddig og kvalitetsbevisst organisasjon.
Den grafiske profilen er nærmere beskrevet i «UiBs profilmanual».
1.2. Eierskap og ansvar
Styret, rektor og universitetsdirektøren har overordnet ansvar og eierskap til den grafiske profilen.
Kommunikasjonsdirektøren forvalter profilen og har ansvar for tilrettelegging, informasjon, rådgiving og oppdatering av profilen.
Faglige og administrative ledere på alle nivå har ansvaret for at profilen brukes på riktig måte.
2. Beskrivelse og bruk
Den grafiske profilen skal brukes av hele organisasjonen, fakulteter, institutter, avdelinger, enheter, forskergrupper, prosjekter, ansatte eller andre som opptrer på vegne av UiB, og brukes på alt materiell som inneholder informasjon der UiB – i vid forstand – er den formelle avsender. Unntak fra regelen er Fakultet for kunst, musikk og design som har fått dispensasjon for deler av retningslinjene.
Slikt materiell er eksempelvis nettsider, dokumenter, trykksaker, avhandlinger, publikasjoner, bøker, visittkort mv., tilrettelagt til intern eller ekstern bruk, i forsknings- eller undervisningsøyemed, eller til administrative formål.
For utvendig og innvendig skilting av bygg og publikumsanlegg er det laget et eget skiltprogram basert på den grafiske profilen, forvaltet av Eiendomsavdelingen.
Studenter kan bare bruke UiBs grafiske profil etter spesiell tillatelse fra faglige eller administrativ leder i den aktuelle enhet.
Informasjon der UiB ikke er formell avsender eller informasjon av privat karakter skal ikke bruke UiBs grafiske profil.
3. Profilelementene
UiBs grafiske profil består av definerte elementer og et tilhørende sett med regler.
Elementene i profilen er:
Navn: Universitetet i Bergen
Emblem: En ugle, syv fjell, ordene ”Universitas Bergensis” og en sirkel
Logo: Kombinasjonen av navn og emblem
Skrifttype
Farger
Profilelementene er nærmere beskrevet i UiBs profilmanual.
3.2. Emblem
Emblemet (”Uglen”) er UiBs viktigste visuelle grunnelement. Emblemet viser en sittende ugle over syv fjell, med ordene ”UNIVERSITAS BERGENSIS” skrevet sirkulært i versaler. En sirkel utgjør emblemets ytre kant.
Emblemet til UiB er varemerkebeskyttet. Det gjør emblemet unikt for UiB og beskyttet mot kopiering uten tillatelse, plagiering og misbruk.
Emblemet kan brukes alene eller sammen med navnet. Emblemet i kombinasjon med navnet utgjør UiBs logo.
Det skal ikke brukes noen form for ekstra ikonografi, merker eller annet i direkte tilknytning til emblemet. Emblemet skal heller ikke brukes sammen med andre former for signatur eller tekst enn det som er beskrevet i avsnittet om UiBs logo.
UiBs emblem er laget i to varianter; hovedemblem og emblem til digitale flater. Det er kun disse variantene som skal brukes, emblemet skal ikke endres. Emblemet kan brukes i svart eller hvitt.
Hovedemblemet skal som regel brukes. Emblemet til digitale flater skal kun brukes på små digitale flater der detaljene i hovedemblemet ville blitt for utydelige. Eksempler på bruk er i header på nettsider og som profilbilde i sosiale medier.
3.2.1. Bruk av emblem
UiBs emblem skal brukes på alt materiell der UiB er den formelle avsender.
Egne emblem er ikke tillatt for noen akademiske enheter, administrative enheter eller forskningsenheter. Bruk av egne emblem undergraver arbeidet med å bygge en helhetlig profil for UiB. Alle unntak, både for digitale og trykte flater, skal godkjennes av Kommunikasjonsdirektøren.
Studenter kan bruke UiBs emblem på bachelor- og masteroppgaver for UiB. Bruk av emblem i andre sammenhenger må godkjennes av Kommunikasjonsdirektøren.
3.3. Logo
UiBs logo består av navnet (UNIVERSITETET I BERGEN) satt sammen med emblemet.
Logoen finnes i fire varianter; venstrestilt, med navnet på to linjer, midstilt og med initialer (UiB).
For oversikt over gjeldende logoer se fanen «Logo» under proflilelementer i UiBs profilmanual.
Logoen finnes på norsk og engelsk. Logo kan brukes i svart eller hvit.
Det er ikke lov å endre proporsjonene mellom emblemet og navnet (UNIVERSITETET I BERGEN) i logoen.
Navnet (UNIVERSITETET I BERGEN) kan stå alene eller i kombinasjon med en avdeling/enhet. Det skal kun brukes én enkelt avdeling/ enhet i kombinasjon med navnet.
Dersom informasjonen utgis av to likeverdige avdelinger/enheter, skal bare navnet (UNIVERSITETET I BERGEN) brukes. Avdelingens/enhetens navn opplyses i øvrig tekst.
3.3.1 Bruk av logo
UiBs logo skal brukes på alt materiell der UiB er den formelle avsender.
Egne logoer er ikke tillatt for noen akademiske enheter, administrative enheter eller forskningsenheter. Bruk av egne logoer undergraver arbeidet med å bygge en helhetlig profil for UiB. Alle unntak, både for digitale og trykte flater, skal godkjennes av Kommunikasjonsdirektøren.
Studenter kan bruke UiBs logo på bachelor- og masteroppgaver for UiB. Bruk av logo i andre sammenhenger må godkjennes av Kommunikasjonsdirektøren.
3.3.2. Unntak
Det er et mangfold i aktivitetene ved UiB. Det kan være samarbeid mellom flere universiteter, forhold knyttet til finansiering eller deltakelse i foretak som skiller seg fra universitetets kjerneoppdrag. I disse tilfellene kan det være behov for å ta spesielle hensyn ved bruk av logo/profil.
Alle unntak, både for digitale og trykte flater, skal godkjennes av UiB ved Kommunikasjonsdirektøren.
Fakultet for kunst, musikk og design har fått dispensasjon for deler av retningslinjene.
3.3.3. Bruk av logo i samarbeidsrelasjoner
3.3.3.1 UiB som hovedleverandør
Når UiB er hovedaktør skal dette komme tydelig fram i logoens størrelse og plassering.
3.3.3.2 UiB som likeverdig partner
Likeverdige partnere skal fremstå på en likeverdig måte. Partnerlogoer skal ikke vises større enn UiBs logo.
3.3.3.3. UiB som støttespiller
Når UiB har en underordnet rolle eller er støttespiller, kan det synligjøres gjennom logoens størrelse og plassering. I slike tilfeller er en underordnet plassering akseptabelt.
3.4. Skrifttyper
Konsekvent bruk av skrift er viktig for å fremstå ryddig og helhetlig. Vi skiller mellom hovedskrift, tilleggsskrift og erstatningsskrifter.
3.4.1. Hovedskrift
UiBs hovedskrift er Myriad Pro.
Myriad Pro er en betalingsskrift.Det er definert erstatningsskrifter som kan brukes om du ikke har Myriad Pro tilgjengelig.
3.4.2.Tilleggsskrift
UiBs tilleggsskrift er Adobe Garamond Pro.
Adobe Garamond Pro er en betalingsskrift. Det er definert en erstatningsskrift som kan brukes om du ikke har Adobe Garamond Pro tilgjengelig.
3.4.3. Erstatningsskrifter
Erstatningsskrifter kan brukes når hovedskrift og tilleggsskrift ikke er tilgjengelig. Myriad Pro erstattes med Calibri og Adobe Garamond Pro med Times New Roman. Erstatningsskriftene er standardskrifter som finnes på de aller fleste maskiner uavhengig av operativsystem.
3.4.4.Erstatningsskrifter for digitale flater
På digitale flater kan Open Sans brukes som erstatningsskrift om Myriad Pro ikke er tilgjengelig. Open Sans er en gratis Google-font.
Times New Roman kan brukes som erstatning for Adobe Garamond Pro.
3.5. Farger
UiBs profilfarger er delt inn i hovedfarger, tilleggsfarger og støttefarger.
For oversikt over gjeldende fargekoder, se fanen «Farger» under profilelementer i UiBs profilmanual.
Det er lovpålagt at presentasjoner og nettløsninger skal være universelt utformet. Farger som brukes må oppfølge gjeldende kontrastkrav.
3.5.1 Hovedfarger
I offisiell kommunikasjon fra organisasjonen brukes blå og rød som hovedfarger. Fargene kan brukes hver for seg eller i kombinasjon med tilleggsfargene. Eksempler på bruk er visittkort, brevark, vitnemål og andre sentrale dokumenter. Disse flatene har lang levetid og skal ikke variere for mye i uttrykket.
3.5.2 Tilleggsfarger
UiB har mange fagområder og enheter, og kommunikasjonen skal dekke ulike temaer og målgrupper. I breddekommunikasjon kan man i tillegg til blå og rød bruke grønn. Eksempler kan være powerpoint, nettsider, video, brosjyrer, rapporter, konferansemateriell, sosiale medier og annonser.
3.5.3 Støttefarger
Støttefargene brukes i kombinasjon med hovedfargene og tilleggsfargene, og skal som hovedregel ikke brukes som bærende farger. Eksempler på bruk kan være på detaljer, illustrasjoner, grafer og statistikk. Støttefargene kan brukes som bærende farger i forbindelse med aktiviteter i randsonen av UiBs virksomhet. Ta kontakt med Kommunikasjonsdirektøren ved behov for avklaring.
Dato |
Kommentar |
Lagt inn av |
---|---|---|
|
Ny omarbeidet forskrift |
Mona Viksøy |
|
Unntak for KMD punkt 2 og punkt 4.3.2 |
Mona Viksøy |
|
Lagt til en setning under pkt 4.3.1. proposjonsendering av logo |
Mona Viksøy |
|
Mindre redaksjonelle endringer. |
Maud Lauvstad Hansen |
|
Revidert ved KA 15.04.15 |
Maud Lauvstad Hansen |
|
Lagt inn i RS for første gang |
Maud Lauvstad Hansen |
|
Lagt inn i RS for første gang |
Bente Krossøy |
|
Lagt inn i RS for første gang |
Bente Krossøy |