Retningslinjer for studentmedvirkning ved Universitetet i Bergen

Vedtatt av universitetsstyret 24.10.2024, sak nr. 2024/12916.

Innledning

Et godt fungerende studentdemokrati er et viktig for at studentene kan bidra i arbeidet med utviklingen av Universitetet i Bergens utdanningskvalitet og læringsmiljø. Studentorganene er viktig del av universitetssamfunnet og utfører sine oppgaver selvstendig og uavhengig av Universitetet i Bergen sine formelle organer. Universitetet i Bergen har ansvar for å legge forholdene til rette for at studentorganene driver sitt arbeid på en god måte for å ivareta studentenes interesser overfor styrende organer ved universitetet. Universitetet i Bergen har også ansvar for å tilby valgte studentrepresentanter i Universitetet i Bergens styrende organer nødvendig opplæring.

Studentorganer

Universitets- og høyskoleloven § 10 – 11, første ledd sier at studentene kan opprette et studentorgan for å ivareta studentenes interesser og fremme studentenes synspunkter overfor institusjonens styre. Tilsvarende kan studenter ved en avdeling eller en grunnenhet opprette et studentorgan for denne.

Studentorganene ved UiB er organisert på tre nivåer:

(1) Studentparlamentet: Representerer alle studenter ved UiB.
(2) Studentutvalg: representerer alle studenter ved et fakultet eller tverrfakultær utdanning.
(3) Fagutvalg: Representerer alle studenter ved et institutt, program eller en studieretning.

Navn på de ulike studentorganene kan variere, ikke alle bruker betegnelser “fagutvalg” eller “studentutvalg” i navn på sin organisasjon, men de er alle studentorganer som ivaretar studentenes interesser i henhold til UH-lovens § 10-11. Disse organene betegnes som “studentdemokratiske organer” og skiller seg fra øvrige studentorganisasjoner ved sin forankring i UH-loven.

Valg til studentorganer

Møter mellom ledelsen og studentorganene på hvert nivå.

Studentorganene skal velges blant studentene. Som studentdemokratiske organer forplikter disse organisasjonene seg til å ha gode demokratiske prosesser internt i organisasjonene. Valg av styremedlemmer til fagutvalg og studentutvalg skal skje i allmøter eller digitale urnevalg hvor alle studenter med studierett, eller gyldig permisjon, får en reell mulighet til å delta og stille til valg på lik linje som sine medstudenter.

Tilrettelegging for studentorganer

For å bidra til god dialog om forhold som har betydning for studentene, skal det på et hvert nivå i organisasjonen avholdes regelmessige møter mellom faglig og administrativ ledelse og representanter for studentorganet. Møtene skal ha en innkalling med dagsorden som sendes ut på forhånd.

Universitetet i Bergen skal på alle nivå legge forholdene til rette for at studentorganene kan drive sitt arbeid. Studentorganet skal høres om hvilke behov de har, og omfanget av tilretteleggingen skal dokumenteres. Tilretteleggingen innebærer, men er ikke avgrenset til å:

  • kalle inn til regelmessige møter med representanter for studentorganene

  • føre oversikt over aktive studentorganer og kontaktinformasjon til disse

  • bistå i gjennomføringen av valg til studentorganene, herunder sørge for oppdaterte oversikter over studenter tilknyttet hvert nivå

  • informere studentene på hvert nivå om valg til studentorganet

  • i god tid informere studentorganet om oppnevning av studenter til styrer, råd og utvalg slik at de studentdemokratiske organene kan ivareta sin rett til å oppnevne studentmedlemmer

  • i forutsigbare økonomiske og praktiske rammer for studentorganenes arbeid

Økonomisk og praktisk tilrettelegging

Det skal utarbeides egen avtale med Studentparlamentet om lokaler, utstyr og budsjettrutiner samt rammetilskudd til kontordriften. Avtalen skal også regulere honorering for medlemmene i studentparlamentets arbeidsutvalg.

Fakultetene skal ha skriftlige avtaler med sitt respektive studentutvalg om lokaler, utstyr og budsjettrutiner. Avtalen skal også regulere honorering for medlemmene i studentutvalget på fakultetsnivået.

Studentorganenes høringsrett

Studentorganene skal høres i alle saker som angår studentene på deres respektive nivå. Høringsretten handler om at studentorganene er høringsinstanser som skal gis anledning til å gi innspill i saker som berører studentene sine interesser. Representasjonsretten er ikke erstatning for høringsretten.

Formålet med en høring er å innhente synspunkter, perspektiver og opplysninger i saker som blir utredet, herunder prosesser knyttet til strategi-, plan- eller budsjettarbeid. Det er særlig viktig å innhente studentenes synspunkter ved endringer i regler som gir studentene plikter eller rettigheter.

Studentorganet skal gis tilstrekkelig tid til å forberede sitt innspill og fristen skal stå i forhold til sakens omfang og kompleksitet. Det skal være dokumentert at studentorganet har fått anledning til å gi innspill og avgitte innspill skal kunne dokumenteres.

Høringer kan gjennomføres ved:

  • å diskutere saken i ledelsens faste møte med representanter for studentorganet

  • å holde møte med involverte studentgrupper

  • å holde allmøte som er åpent for alle studentene ved en enhet

  • å sende ut skriftlige saksdokumenter med en frist for tilbakemelding

Studentenes representasjonsrett

Representasjonsretten handler om at studentene skal kunne velge representanter til å delta i organer hvor saker diskuteres og avgjørelser tas. Det følger av universitets- og høyskoleloven at studenter skal være representert i universitetsstyret (uhl § 4-3) og i læringsmiljøutvalget (uhl § 10-10). I tillegg skal studentene ha minst 20 prosent av medlemmene i kollegiale organer med avgjørelsesmyndighet (uhl § 10-12). Der dette ikke utgjør mer enn ett medlem, har studentene rett til å møte med ytterligere en student med tale- og forslagsrett.

I tillegg til den lovpålagte representasjonen i kollegiale organer med avgjørelsesmyndighet, skal UiB legge til rette for at studentene deltar i komiteer og utvalg som ikke har avgjørelsesmyndighet, men som diskuterer og behandler spørsmål som angår studentene på det aktuelle nivået. Dette er en vesentlig del av studentenes medvirkning i strategiske og faglige diskusjoner på alle nivåer, og bidrar til at studentenes stemme blir hørt i de respektive organene.

Studentrepresentantene deltar på linje med øvrige medlemmer, enten organet har avgjørelsesmyndighet eller er rådgivende.

Opplæring

Universitetet skal tilby alle studentrepresentanter i Universitetet i Bergens styrende organer, faste råd og utvalg opplæring knyttet til deres rolle som medlem. Dette kan blant annet inkludere informasjon om organets mandat, Universitetet i Bergens styringsmodell og organisering, økonomimodell, deltakelse i ansettelsesorganer og saksbehandlingsregler. Opplæringen skal tilpasses organets myndighet, ansvar og oppgaver.

Dato

Kommentar

Lagt inn av

  1. januar 2025

Nye retningslinjer

Mona Viksøy