Retningslinjer for biologiske faktorer og genmodifiserte mikroorganismer

Godkjent av Universitetsdirektøren 21.08.2014

Retningslinjene skal bidra til at alle som bruker og håndterer biologiske faktorer og genmodifiserte mikroorganismer (GMO) ved Universitetet i Bergen (UiB) gjør dette på en sikker og forsvarlig måte.

Retningslinjene inngår i universitetets regelsamling (Del 3. Personal og HMS) og er forankret i HMS-lovgivingen (se referanse).

Retningslinjene gjelder alt arbeid med biologiske faktorer og GMO ved og i regi av UiB, med unntak av de prosjektene og aktivitetene som i henhold til samordningsavtaler skal følge andre retningslinjer for HMS-arbeid.

Linjeleder er ansvarlig for at retningslinjene gjøres kjent og følges opp ved enheten.

Ansatte, studenter og gjester som bruker og håndterer biologiske faktorer og GMO skal følge retningslinjene.

• Linjeleder: Instituttleder, eller tilsvarende som har overordnet ansvar ved enheten
  • Linjeleders representant: Ansatt som har fått delegert oppgaver fra linjeleder (som prosjektleder, HMS-koordinator, gruppeleder, romansvarlig).
  • Biologiske faktorer: Levende eller døde mikroorganismer, cellekulturer, endoparasitter og prioner som kan fremkalle infeksjoner, allergi eller giftvirkning hos mennesker.
  • Mikroorganismer: Enhver cellulær eller ikke-cellulær mikrobiologisk enhet som er i stand til å formere seg eller til å overføre genetisk materiale, herunder også virus, viroider, dyre- og planteceller i kultur.
  • Genmodifiserte mikroorganismer (GMO): Mikroorganismer, planter og dyr hvor den genetiske sammensetning er endret ved bruk av gen- eller celleteknologi.
  • Genteknologi: Teknikker som innebærer at arvestoffet blir isolert, karakterisert, modifisert og satt inn i levende celle eller virus.
  • Celleteknologi: Teknikker for fremstilling av levende celler med nye kombinasjoner av genetiske materialet ved fusjon av to eller flere celler.
  • Smitterisikogruppe: Klassifisering av levende biologiske faktorer etter den infeksjonsfare de representerer i henhold til forskrift om tiltaks- og grenseverdier § 6-1.
  • Inneslutning av biologiske faktorer: Barrierer som anvendes for å unngå at biologiske faktorer kommer i utilsiktet kontakt med mennesker eller miljø.
  • Inneslutningstiltak: Iverksettelse av ulike tiltak for å begrense spredning av den biologiske faktoren.

6. Organisering

6.1 Organisering og godkjenninger

Linjeleder / linjeleders representant skal:

• Gi melding til Arbeidstilsynet minst 30 dager før enheten begynner å bruke biologiske faktorer i smitterisikogruppe 2, 3 og 4. Hensikten med meldingene er at Arbeidstilsynet skal kunne vite at det er gjort en risikovurdering, og at det er planlagt å sette i verk tiltak for å beskytte arbeidstakerne.
  • Søke om GMO-godkjenning av laboratorium med inneslutningsnivå 1 og 2 innen 45 dager før oppstart. Laboratorium som krever inneslutningsnivå 3 og 4 godkjenning skal foreligge innen 90 dager. Godkjenningsmyndighet er Helsedirektoratet.
  • Utarbeide arbeidsinstrukser og prosedyrer for bruk, transport og avhending og gjøre disse kjent.
  • Sørge for at ansatte/studenter som er eller har vært eksponert for biologiske faktorer i smitterisikogruppe 3 eller 4 registreres i eksponeringsregisteret.
  • På bakgrunn av en risikovurdering sørge for at ansatte, studenter og gjesteforskere som utsettes for biologiske faktorer blir informert om og gjennomgår egnet helseundersøkelse med tilbud om vaksinasjon.
  • Før oppstart av arbeid med biologiske faktorer og GMO sørge for at tilstrekkelig opplæring og kunnskap blir gitt. Denne dokumentasjonen må foreligge skriftlig.
  • Sørge for at påbudt verneutstyr er tilgjengelig og brukes.
  • Sørge for at hygienetiltakene blir ivaretatt.

6.2 Anskaffelse

Ansatte, studenter og gjester skal:

• Innhente informasjon om bruk, håndtering, oppbevaring, praksis ved søl og avhending av biologiske faktorer og GMO, og sette seg inn i inneslutningstiltak før innkjøp.

Bestiller skal:

• Foreta bestilling av den biologiske faktoren og GMO.

6.3 Bruk, håndtering og oppbevaring

Ansatte, studenter og gjester skal:

• Gjennomføre risikovurdering av prosedyre/prosjekt i henhold til "Retningslinje for risikovurdering av risikofylt arbeidsmiljø".
  • Følge aktuelle arbeidsinstrukser.
  • Benytte sikkerhetsbenker klasse IIB2 eller III ved arbeid med biologiske faktorer i smitterisikogruppe 3 og 4.
  • Anvende påbudt verneutstyr.
  • Påse at kjemikalier er merket i henhold til Deklareringsforskriften og lagret i godkjente kjemikalieskap på avlåste kjemikalierom.
  • I tilfelle uhell med GMO øyeblikkelig underrette Helsedirektoratet.
  • Melde HMS-avvik som oppdages i henhold til "Retningslinjer for melding og oppfølging av HMS-avvik".

6.4 Avfallshåndtering

• Biologisk avfall:
    • Væskeavfall med biologiske faktorer autoklaveres og avhendes deretter i henhold til "Retningslinje for avhending av farlig avfall og problemavfall, ioniserende strålekilder og eksplosivt avfall" dersom avfallet er uskadeliggjort. Dersom avfallet inneholder farlige kjemikalier skal det i hvert enkelt tilfelle avgjøres om det skal avhendes som farlig avfall eller problemavfall.
    • Fast avfall autoklaveres og behandles som restavfall dersom det ikke inneholder kjemikalierester.
  • Avfall som inneholder kjemikalierester skal behandles som problemavfall.
  • Avfall ved bruk av GMO skal autoklaveres før det avhendes som problemavfall.

Utarbeidet av: HMS-seksjonen, HR-avdelingen
Behandlet av Arbeidsmiljøutvalget: 19.02.2014

14. oktober 2019 08:17:30 Oppdatering av punktliste i kap 6.2 Olaug Eiksund
14. oktober 2019 08:16:32 Oppdatering av punktliste i kap 6.2 Olaug Eiksund